A cserépkályha nem csupán ékes dísze a lakásunknak, hanem az otthonunk melegét is szolgáltatja. Ha hatékonyan használjuk a kályhánkat, akkor nemcsak a fűtőanyaggal spórolunk, hanem a kályha élettartamát is megnöveljük.
Sokak számára a kályhában való tüzelés egyszerűnek tűnik. Ez így is van, csak ne feledjük hogy az életünk egyik eleme a tűz, nem mindegy hogy hogyan bánunk vele.
A tüzelés során az alábbi kérdéseket vegyük figyelembe:
Milyen tüzelésre alkalmas a kályhánk?
Csak azon tüzelőanyagokat használjunk, amire a kályhánk hivatott. Ha a kályhába olyan anyagokat is rakunk, ami (pl háztartási hulladék) nem oda illő, akkor a kályhánkat gyakran kell karbantartani és a füstcsatornákba lerakódó anyagok gátolják a hő terjedését is. Gyakran előfordul sajnos olyan eset is, hogy a kályhába gumit, cipőt, ruhát is bedobnak. Ezen esetekben nemcsak a szomszédainknak okozunk bosszúságot, hanem magunkkal és a kályhánkkal is jól kicseszünk. Tilos a kályhába spray és benzintartalmú anyagokat dobni. Ezek robbanásveszélyesek és a robbanás során az égési sérüléseken túl a kályhacsempék is megrepednek. A legtöbb cserépkályha fatüzelésre hivatott. A fatüzelés egyik legfontosabb kérdése a tűzifa megválasztása. A tűzifa vásárlása pénztárcánkra nagy hatással van! Sokan az olcsóbb fát választják. Anyagában jó választás a cserfa és az akácfa. Még véletlenül se tüzeljünk a kályhánkban diófát. A diófa ugyanis nem tüzelésre való. Hálátlan dolgokat tud művelni a kályhánkkal.
Tűzgyújtás
A tűz begyújtásához indikatív anyagként a papírt és a gyújtóst használják. A papír minden háztartásban adott, hiszen postaládánkban nap mint nap érkeznek szenzációs ajánlatokat kínáló szórólapok. A tüzeléshez célszerű olyan papírt választani, ami nem színes vagy nem fóliázott nyomattal készül. Sajnos egyre kevesebb manapság a hagyományos újságpapír, ami csak sima fekete festéknyomatokkal készül. A napilapok még ilyenek, de azoknak is csak a belívei. A tűzgyújtás másik eleme a gyújtós. Erre a száraz fakéreg a legalkalmasabb. A tűzgyújtáshoz ne használjunk sok papírt és sok gyújtóst. Annyit használjunk csak, amivel egy vékony ágdarab, vagy egy vékony hasított begyullad. A cél az legyen, hogy minél kevesebb füst keletkezzen. A kevés füst kevés kormot képez a kéményünkön és a szomszédok kutyája sem prüszköl annyit tőle.
Ha már begyulladt a tűz
Az égéshez az általános iskolai tanulmányainkból megszerzett tudásunkat vesszük alapul. Aki ezt elfelejtette, ne rohanjon a padlásra az egérrágta könyvekért. Egyszerű a helyzet. Kell oxigén, gyulladási hőmérséklet, égéstermék. Az oxigént a kályhaajtón keresztül kapja a kályha. Nem kell tárva hagyni az ajtót. Elég az erre a célra kialakított nyílást nyitva hagyni. A nyílás nagyságával a profi otthoni tüzelésmenedzserek tudnak brillírozni. Ezzel a művelettel a tüzet is hagyjuk élni és a hő sem szökik ki a kéményen.
Tüzelésre előkészített alapanyagok
Miután ég a tüzünk, csak táplálnunk kell azt. A begyújtás után először nagyon vékony hasábokat használjunk. Ha már látjuk a parázs mennyiséget, akkor rakhatunk rá vastagabb hasábokat is. Fontos, hogy mindig száraz fával tüzeljünk! A fa vásárlás után kb 1 év kell a fa száradásához. Ideális a 15-20% nedvességtartalmú fa. Ezt műszerrel nem tudjuk mérni, de a rutin és az évek során ezt kitapasztaljuk. A hasábok tűzre rakásánál figyeljünk arra, hogy 2-3 hasábnál ne legyen több a tüzünkön. Nem ökröt sütünk, hanem csak az otthonunkat fűtjük. A tüzelés során a kályha is tágul. Ha nagyon megrakjuk a kályhát, akkor a kályhát széttüzeljük és a csempék szétrepednek. A cserépkályhával való tüzelés során az otthonunk lassan melegszik fel, viszont a cserép tartja a meleget. A kályhából kihallatszó tűz ropogása romantikus nyugtató hangot ad. A modern világban ez a hang már MP3 zenelejátszóval is produkálható, de az nem ad meleg és nem is az igazi.
Ha már kellő meleg van a lakásban
Takarékosság és hatékonysági okokból amikor már megfelelő meleg van a lakásban, akkor meg kell várni míg a tűz leég. Amikor az égéstérben már csak a parázs van, akkor zárjuk le az ajtón lévő nyílást. Ekkor elzárjuk az égéstérbe áramló levegőt. A parázs még fűti a kályhát, a csempe pedig tartja a meleget. Tapasztalt cserépkályha használók tudják, hogy a kb 3 hasábnyi fa utáni friss parázs után lezárt kályhában a parázs sokáig megmarad. az este lezárt kályha másnap reggelig megőrzi a parázs egy részét. Reggel a meleg égéstérbe dobott gyújtós pillanatok alatt meggyullad. Ezen módszerrel a tüzet és az otthonunk melegét folyamatosan fenntarthatjuk.
Hogyan érdemes tüzelni?
Érdemes a kályhánkat folyamatos állandó hőmérsékleten tartani. A hőn tartás olcsóbb és gazdaságosabb, mint a felfűtés. Érdemes a kályhát elzárni, ha leég a tűz és később újra nyitni és kicsit tüzelni. Az újra nyitáskor figyeljünk arra, hogy a tűztérben csak életképes parázs legyen és a hamut a rostélyon kaparjuk le a hamutárolóba.
Az általam készített kályhák átadásakor szívesen elmondom a tüzelés praktikáit.
Molnár György
cserépkályhás
Sokak számára a kályhában való tüzelés egyszerűnek tűnik. Ez így is van, csak ne feledjük hogy az életünk egyik eleme a tűz, nem mindegy hogy hogyan bánunk vele.
A tüzelés során az alábbi kérdéseket vegyük figyelembe:
Milyen tüzelésre alkalmas a kályhánk?
Csak azon tüzelőanyagokat használjunk, amire a kályhánk hivatott. Ha a kályhába olyan anyagokat is rakunk, ami (pl háztartási hulladék) nem oda illő, akkor a kályhánkat gyakran kell karbantartani és a füstcsatornákba lerakódó anyagok gátolják a hő terjedését is. Gyakran előfordul sajnos olyan eset is, hogy a kályhába gumit, cipőt, ruhát is bedobnak. Ezen esetekben nemcsak a szomszédainknak okozunk bosszúságot, hanem magunkkal és a kályhánkkal is jól kicseszünk. Tilos a kályhába spray és benzintartalmú anyagokat dobni. Ezek robbanásveszélyesek és a robbanás során az égési sérüléseken túl a kályhacsempék is megrepednek. A legtöbb cserépkályha fatüzelésre hivatott. A fatüzelés egyik legfontosabb kérdése a tűzifa megválasztása. A tűzifa vásárlása pénztárcánkra nagy hatással van! Sokan az olcsóbb fát választják. Anyagában jó választás a cserfa és az akácfa. Még véletlenül se tüzeljünk a kályhánkban diófát. A diófa ugyanis nem tüzelésre való. Hálátlan dolgokat tud művelni a kályhánkkal.
Tűzgyújtás
A tűz begyújtásához indikatív anyagként a papírt és a gyújtóst használják. A papír minden háztartásban adott, hiszen postaládánkban nap mint nap érkeznek szenzációs ajánlatokat kínáló szórólapok. A tüzeléshez célszerű olyan papírt választani, ami nem színes vagy nem fóliázott nyomattal készül. Sajnos egyre kevesebb manapság a hagyományos újságpapír, ami csak sima fekete festéknyomatokkal készül. A napilapok még ilyenek, de azoknak is csak a belívei. A tűzgyújtás másik eleme a gyújtós. Erre a száraz fakéreg a legalkalmasabb. A tűzgyújtáshoz ne használjunk sok papírt és sok gyújtóst. Annyit használjunk csak, amivel egy vékony ágdarab, vagy egy vékony hasított begyullad. A cél az legyen, hogy minél kevesebb füst keletkezzen. A kevés füst kevés kormot képez a kéményünkön és a szomszédok kutyája sem prüszköl annyit tőle.
Ha már begyulladt a tűz
Az égéshez az általános iskolai tanulmányainkból megszerzett tudásunkat vesszük alapul. Aki ezt elfelejtette, ne rohanjon a padlásra az egérrágta könyvekért. Egyszerű a helyzet. Kell oxigén, gyulladási hőmérséklet, égéstermék. Az oxigént a kályhaajtón keresztül kapja a kályha. Nem kell tárva hagyni az ajtót. Elég az erre a célra kialakított nyílást nyitva hagyni. A nyílás nagyságával a profi otthoni tüzelésmenedzserek tudnak brillírozni. Ezzel a művelettel a tüzet is hagyjuk élni és a hő sem szökik ki a kéményen.
Tüzelésre előkészített alapanyagok
Miután ég a tüzünk, csak táplálnunk kell azt. A begyújtás után először nagyon vékony hasábokat használjunk. Ha már látjuk a parázs mennyiséget, akkor rakhatunk rá vastagabb hasábokat is. Fontos, hogy mindig száraz fával tüzeljünk! A fa vásárlás után kb 1 év kell a fa száradásához. Ideális a 15-20% nedvességtartalmú fa. Ezt műszerrel nem tudjuk mérni, de a rutin és az évek során ezt kitapasztaljuk. A hasábok tűzre rakásánál figyeljünk arra, hogy 2-3 hasábnál ne legyen több a tüzünkön. Nem ökröt sütünk, hanem csak az otthonunkat fűtjük. A tüzelés során a kályha is tágul. Ha nagyon megrakjuk a kályhát, akkor a kályhát széttüzeljük és a csempék szétrepednek. A cserépkályhával való tüzelés során az otthonunk lassan melegszik fel, viszont a cserép tartja a meleget. A kályhából kihallatszó tűz ropogása romantikus nyugtató hangot ad. A modern világban ez a hang már MP3 zenelejátszóval is produkálható, de az nem ad meleg és nem is az igazi.
Ha már kellő meleg van a lakásban
Takarékosság és hatékonysági okokból amikor már megfelelő meleg van a lakásban, akkor meg kell várni míg a tűz leég. Amikor az égéstérben már csak a parázs van, akkor zárjuk le az ajtón lévő nyílást. Ekkor elzárjuk az égéstérbe áramló levegőt. A parázs még fűti a kályhát, a csempe pedig tartja a meleget. Tapasztalt cserépkályha használók tudják, hogy a kb 3 hasábnyi fa utáni friss parázs után lezárt kályhában a parázs sokáig megmarad. az este lezárt kályha másnap reggelig megőrzi a parázs egy részét. Reggel a meleg égéstérbe dobott gyújtós pillanatok alatt meggyullad. Ezen módszerrel a tüzet és az otthonunk melegét folyamatosan fenntarthatjuk.
Hogyan érdemes tüzelni?
Érdemes a kályhánkat folyamatos állandó hőmérsékleten tartani. A hőn tartás olcsóbb és gazdaságosabb, mint a felfűtés. Érdemes a kályhát elzárni, ha leég a tűz és később újra nyitni és kicsit tüzelni. Az újra nyitáskor figyeljünk arra, hogy a tűztérben csak életképes parázs legyen és a hamut a rostélyon kaparjuk le a hamutárolóba.
Az általam készített kályhák átadásakor szívesen elmondom a tüzelés praktikáit.
Molnár György
cserépkályhás